неділю, 12 січня 2014 р.

Транспозиція нот: ручкою чи на комп'ютері?

Транспозиція нот: ручкою чи на комп'ютері?

У мене великий досвід транспозиції нот. Ще в останніх класах школи починав набирати музику сучасних композиторів, у кого були амбіції та гроші видати свій творчий доробок.
В музичному училищі робив транспозицію спершу "за дякую". Часу було вдосталь, чому б не допомогти друзям? Але поволі зрозумів: люди не цінують безкоштовної праці. Якщо ноти безкоштовні – отже можна до того, хто транспонує ставитись відповідно: не цінувати і замовляти навіть неважливі твори для транспозиції та набору.

Як оцінити транспоновані ноти?

Транспозиція нот оцінюється за ціною набору. Можлива надбавка, якщо ноти сильно навантажені знаками і треба слідкувати, щоб не налізали один на одного.
Сьогодні транспоную ноти в комп'ютері тільки на замовлення - не можна відмовити, адже це вагома сфера музичної підготовки.

У такому випадку є три варіанти поведінки того, кому треба зробити транспорт:
а) Погодитись на цю "символічну" ціну
б) Навчитись користуватись програмою і транспонувати самому
в) Перетранспонувати кульковою ручкою на папері.
Мають рацію ті, хто стверджує, що ціна транспонованих нот є високою: це клопітка праця і "ексклюзив", тому й не може коштувати дешево.

За весь досвід знаю тільки одного баритона, якому вистачило терпцю в ХХІ сторіччі транспонувати ноти на папері. Зате знаю кількох успішних музикантів, що легко навчились набирати ноти і тепер транспонують і собі і своїм друзям; ба, більше - заробляють на цьому копійчину.
А якщо ж людина лінива і не хоче навчитись цієї насправді важливої для музиканта справи чи навіть транспонувати на папері - завжди можна замовити. Люди, зайняті музичною діяльністю не мають часу на технічну частину роботи.



Сподобалось?
Додавайся в ґуґл+: score.wir.org.ua/plus
Підпишися у фейсбуці - https://www.facebook.com/sheet.music.online
Це ноти: транспозиція, набір, видавничі послуги.
Сьогодні не потрібно, а завтра шукатимеш -
наперед дякую!
Ми - українці. Тримаймося купи!

Немає коментарів:

Дописати коментар