вівторок, 31 грудня 2013 р.

Класика VS Попса. Хто переможе?

Класика VS Попса. Хто переможе?

Популярна музика була завжди. Можете гадати, що вона з'явилася з Бітлами, чи з появою джазу... ні, вона була завжди. Це аполонівське і діонісійське начало дійств, антиподи одного й того ж. За середньовіччя, коли "класикою" вважалась церковна музика (хорал), все-таки простим людям музика не була чужою. Згадайте Нотр Дам Гюго,
яка професія була в циганки Есмеральди? Трубадури (пиворізи), культура лицарського зітхання за чужою недоступною жінкою - це та ж популярна (popolo це ж народ) музика... Королі мали своїх придворних паяців та музикантів. А ще вельможі трапезували тільки під музику, так травлення краще відбувається...  Відродження, бароко - та ж тенденція. Мандрівні театри, передавані з покоління в покоління пісні... Кобзарі, що ходили в народ та співали - це професійна народна музика, некласична. Звісно сам classicus і в популярній музиці був: кобзарі ж не мали права самі міняти нічого в піснях і свої складати (до досягнення певного віку), але це не "класика" в сучасному значенні слова.

Що ж розрізняє класичну і популярну музику?  Пропоную своє бачення питання: яка музика якими засобами послуговується?

Класична музика впливає на почуття, популярна музика - на емоції. Почуття викликати тяжче, але вони стійкіші, ніж емоції. Для виклику емоцій потрібне виконання з афектом (підсвідомі нюанси; еротизм, жалібливість тощо); для впливу на почуття потрібне виконання з почуттям (гармонія, мелодія, голосоведення, вмотивованість, аранжування тощо).
Класична музика складніша, ніж популярна. Тому популярну сприйняти легше, але вона більше залежить від моди, асоціацій індивіда з певними музично-риторичними фігурами; тобто чи подобаються елементи твору людині. Класика більше залежить від свідомості: чи розуміє людина про що твір. Класика - інформативна, популярна музика - розважальна.

Далі буде...
(якщо буде хоч один коментар)



Сподобалось?
Додавайся в ґуґл+: score.wir.org.ua/plus
Підпишися у фейсбуці - https://www.facebook.com/sheet.music.online
Це ноти: транспозиція, набір, видавничі послуги.
Сьогодні не потрібно, а завтра шукатимеш -
наперед дякую!
Ми - українці. Тримаймося купи!

Немає коментарів:

Дописати коментар